zondag 23 oktober 2022

ons imperfecte huis

Ruim een maand geleden zijn we verhuisd van onze jaren 80 doorzonwoning naar een huis gebouwd in 1931. Van een straat met allemaal precies dezelfde huizen, naar een straat waarin bijna geen huis gelijk is. En dat laatste past zo goed bij ons, dit huis is verre van perfect (of juist wel, als in perfect voor ons), het is een huis van roeien met de riemen die je hebt.


Als je hier via de achterdeur binnenkomt, loop je meteen tegen de wasmachine en droger op, want hier geen wasmachine aansluiting in de badkamer of een washok op zolder, maar gewoon in het halletje tussen keuken en bijkeuken/werkkamer. En ik vind dit ideaal, want met de natte was is het nu drie stappen naar buiten en dan hangt het al te wapperen in de wind (oké, nadat ik het heb opgehangen)


 

En als je de keuken goed bekijkt mis je dan niet iets/ En dan bedoel ik niet het grote fornuis, wat ik vreemd genoeg helemaal niet mis. Maar nee, geen koelkast, die staat niet in de keuken, maar in de bijkeuken/werkkamer. (net als de magnetron en het ingewikkelde koffie-apparaat van Lief)


Is er dan helemaal niets mis?! Natuurlijk wel, het is een oud huis, met veel hout, dus veel onderhoud. Gelukkig heb ik een handig Lief, dus veel dingen doet hij zelf, maar sommige dingen moeten we echt laten doen. De houten boeidelen aan de voor- en achterkant van het huis zijn nu vervangen, achter was noodzaak, dus die stond al op onze lijst. Daarna besloten om ook aan de voorkant de delen te laten vervangen, achteraf een wijs besluit, want ze waren slechter dan was gedacht. Toen besloot de verwarmingsketel (uit het jaar kruik) dat hij aan vervanging toe was. Is inmiddels ook gebeurd, zodat we 's avonds als we willen douchen niet langer schietgebedje tot de goden van het warme water hoeven te doen. Isolatie?! We hebben bijna overal dubbel glas, maar dat is het dan ook. Vergeet niet dat de regel vroeger was dat een huis wel een beetje mocht tochten, want dat was goed tegen de schimmel (ook niet onverstandig met houten vloeren). Maar toch gaan we op korte termijn spouw en vloer laten isoleren en als dat gebeurd is, is het ook wel klaar, vooral budget technisch.

En toch zijn we nog iedere dag blij, dat we dit huis konden kopen, dat we hier mogen wonen.



Want zeg nu zelf, als je iedere keer met het doen van een boodschap hier langs kan lopen, dan ben je toch wel een intens gelukkig mens. 

4 opmerkingen: