woensdag 27 maart 2019

Gluten Vrij en Low FodMap


Bij het lezen van deze titel zul je je wel afvragen, wat bedoelt ze daar nu weer mee.

Glutenvrij is wel bekend, sinds we weten dat miss T coeliakie heeft, eten we hier deels glutenvrij en na zes jaar is dat een gewoonte, waar eigenlijk niet meer over nagedacht hoeft te worden. En zolang miss T glutenvrij eet, gaat het goed met haar, geen buikpijn en heel veel energie.

Dochter M heeft ziekte van Crohn, zij volgt geen speciaal dieet, maar slikt dagelijks medicatie en krijgt ook via een infuus 1 x per 4 weken medicatie toegediend, dit om de ontstekingen in haar darmen onder controle te houden.
Zou moeten,  want eigenlijk is er nog veel te weinig bekend over de werking van onze darmen, en daarbij is er geen standaard dosering voor de medicatie, want ieder reageert er anders op. Het is dus zoeken en proberen, tot de goede combinatie en dosering gevonden is.

Dochter heeft nog steeds veel last van haar buik en darmen en ging ook zelf op zoek op het www naar wat er buiten de medicatie nog meer zou kunnen helpen.
Zij heeft duidelijk het vermoeden dat er bepaalde voedingsgroepen zijn waar zij slecht op reageert, en zocht naar een 'dieet'  om dit uit te kunnen vinden.
Zo kwam zij op LowFodmap, dit dieet is ontwikkeld door Monash University voor mensen die last hebben van IBS (irritable bowel syndrome)

Kort en simpel uitgelegd, de eerste zes , eet je low fodmap, dus alleen voeding die weinig fodmaps bevat.
Als na die zes weken de klachten zijn afgenomen, volgt de herintroductie fase, in deze fase worden de fodmaps uitgeprobeert om er achter te komen bij welke fodmaps de gevoeligheid ligt.
Dat dus. (voor een Nederlandse site over LowFodmap dieet, even klikkerdeklik hier)

Of het resultaat gaat hebben, nog geen idee, dit is pas week 2 van de eliminatiefase.
Het vraagt wel om creativiteit met koken, want de basis van de meeste van mijn gerechten, ui en knoflook mag nu niet.
Gelukkig mag pompoen wel!

Maar zonder gekheid, ik hoop wel op resultaat, zodat er misschien straks een voedingsgroep is, die afvalt in de dagelikse voeding, maar waardoor dochter wel minder buikklachten heeft.
En daar doet ze het voor.


2 opmerkingen:

  1. Ik ken het (gelezen, niet geprobeerd) dat FODMAP. Lijkt me zwaar, zowel om te eten als te koken, maar heb er vertrouwen in dat je straks meer weet en (vooral) de buikpijnen te beperken zijn! Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is opnieuw weer veel etiketten lezen en creatief zijn. Ik hoop dat we er zo achter komen waar ze slecht op reageert.

    BeantwoordenVerwijderen