woensdag 21 december 2011

Yule - Midwinter

Yule, het feest van de winterzonnewende - de tijd waarin alles op magische wijze wordt herschapen en nieuw gemaakt, de tijd van de geboorte van leven en licht. Tussen Samhain en Yule heeft de Heer van de Nacht geregeerd en ons door het rijk der schaduwen geleid. En de Godin heeft ons als de Crone, de Oude Wijze Vrouw, wijsheid en dromen geschonken. In de kale, ijle landschappen heeft ze ons de bekoring van dit seizoen getoond. Het jaar is met Samhain gestorven, en nadien is de tijd vergleden in de nevels en schaduwen van de winter. Nu bereiden we onszelf en ons huis voor op het Yulefeest, op de wedergeboorte.
De metafoor spreekt voor zich. Wanneer wij in onszelf opgesloten zijn, hetzij in de dood of in de naar binnen gerichte sfeer van het winterseizoen, groeit de innerlijke wereld. De rijkdommen van de fantasie, van astrale werelden en van droomtoestanden, waarin de zaden van de volgende fase te vinden zijn, worden voor ons ontsloten; zij brengen verlichting en herstel.

Dit alles wordt gesymboliseerd door de pracht van de Yuletradities, met alle versieringen, welke tradities van vóór het kerstfeest dateren, maar bewaard zijn gebleven als wat nu als kerstgebruiken worden gezien. De kaarsen, de hulst, de mistletoe, de houtblokken voor het kerstvuur en de feestmaaltijden stammen allemaal uit een veel oudere traditie dan die van de viering van Jezus'geboorte, en laten zowel de rijkdom zien van de innerlijke werelden, alsook de weg terug het leven in; het actieve, manifeste leven.
Deze dag is de 'geboortedag' van de Zon. De langste nacht van het hele jaar zal voorbijgaan en bij het ochtendgloren, wanneer de Zon opnieuw opkomt, zal het jaar wederom de omslag hebben gemaakt naar langere dagen.
Dit is wat wij vieren, de terugreis naar het licht vanuit het diepste duister; en dit betekend de voortgang van het leven, een nieuwe cyclus.

(deze tekst is overgenomen uit 'Brieven van een Heks' van Rae Beth)


Ik wens iedereen fijne dagen van licht, liefde en warmte.

Blessed Yule.

8 opmerkingen:

 1. Wauw...wat een prachtige tekst!
  Blessed Yule! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie uitleg en fijn duidelijk!!! Dank je wel!! Ik sluit me aan "blessed Yule" :O))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om het te vergelijken met rouwen en verdriet ... Voor jullie ook hele goede dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi!!!
  Fijne warme dagen,
  blessed Yule!
  Oja...Roxy noemt de kerstboom, kersenboom ;)

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails