donderdag 25 november 2010

ik vraag me af..

kunnen ze dit zomaar doen?
Ja, weer een babbeltje werk. Dit zit me hoog, heel erg hoog.
Op werk gaat het al een tijd moeizaam, terugloop aan opdrachten en hoge kosten (verhaal in een notendop), maar dit jaar nieuwe directie, veel bezuinigingen op alle fronten, met minder mensen hetzelfde werk verzetten en stukje bij beetje gaat het beter.
Maar dit betekent ook geen ziekteverzuimbonus(dit was bij een heel jaar niet ziek, toch een €200. Helaas uit besparing afgeschaft), geen prestatiebonus(afhankelijk van bedrijfsresultaat, dus dat zit er dit jaar zeker niet in) en de meeste verplicht vrije dagen voor rekening van de werknemer.

Nu zijn er rond de zomer al twee verplicht vrije dagen doorheen gedrukt, namelijk 24 en 31 december, dit is per werknemer 12 uur (op vrijdag werken we 6 uur), waarvan dan 2 uur voor rekening van de werkgever zou komen.
Officieel mag dit al niet, verplicht vrije dagen moeten op 1 januari bij de werknemers bekend zijn, maar ach we zijn de rotste niet, we weten allemaal dat zeker op 31 december bijna iedereen verlof opneemt, dus vooruit maar.

Nu was er gistermiddag een nieuwe presentatie, waarin werd besproken dat we het jaar in de min gaan afsluiten, maar wel een beduidend kleinere min dan het voorgaande jaar en met goede hoop op het komende jaar en meer van die blabla peptalk.
En toen werd het dwingend voorstel gedaan om de week tussen kerst en oud en nieuw dicht te gaan, niet zo veel opdrachten meer voor de laatste maand en zo besparen we dan op de energiekosten(?).
Van deze week de helft van de uren voor de werkgever en de helft voor de werknemer en oja, de vrijdag die we eerst vrij zouden zijn (verplicht), 24 december, gaan we toch werken.

Toen ik dit hoorde dacht ik dat ik explodeerde, dit kun je niet maken, zo ga je niet met mensen om. Het is het eind van het jaar, de meeste mensen hebben bijna al hun verlofuren opgemaakt of al ingepland en daarbij het zijn de verlofuren van de werknemer, daar mag een werkgever niet op zo'n manier over beschikken, zonder overleg, zonder inmenging van de OR.
Ik heb dit vandaag aangekaart bij m'n collega van PZ en die kon alleen zeggen dat wanneer iemand niet genoeg uren had er vast wat geregeld kon worden, het zou niet meteen onbetaald verlof worden (nee, het wordt afgetrokken van het verlofurensaldo voor het komend jaar, zodat je met nog minder uur het jaar begint)
Andere collega's die ik hierover sprak vandaag, waren mensen die toevallig dan al vrij genomen hadden of dit van plan waren en die dit voorstel wel prima vonden (het scheelt hun immers uren), maar er was niemand die mijn gevoel deelt, dat je zo niet met werknemers om gaat. Reageer ik nu zo overtrokken of kijkt iedereen alleen maar naar z'n eigen tuintje en vooral niet verder.

Nu vanmiddag hing er al een lijst met de namen van alle werknemers en dan kun je invullen 'mee eens' ja of nee! Meeste stemmen gelden.
Bij mijn naam staat een 'nee', maar met alle ja's die ik al zag staan, ben ik bang dat mijn nee weinig resultaat zal hebben.

weinig inspirerende foto, maar werknemers zijn geen wegwerpartikelen! ( en ook geen( kantoor) deurmatten)

8 opmerkingen:

 1. Het is absoluut een vreemde manier van omgaan met je personeel. Jammer ook dat je hier alleen in lijkt te staan. Ga je ook niet meer echt lekker naar je werk dunkt me. Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb bij een bedrijf gewerkt, wat ongeveer zo met hun personeel omging. Ik ben dan ook heel blij, dat ik daar al jaren niet meer werk. Ik kan me voorstellen, dat je je er erg onprettig bij voelt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens!Dit soort dingen moeten ze ruim van tevoren kenbaar maken, aan het begin van het jaar. Niet een paar weken voordat het doorgevoerd gaat worden en niet zonder akkoord van de OR. Die is voor dit soort dingen en het belang van de werknemer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een rote situatie, zo ga je niet meer met plezier werken.
  Hoop voor je dat het allemaal goed komt.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een vervelend gevoel krijg je dan. Ik leef met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nee, je reageert niet overtrokken, ja, de meeste mensen kijken niet verder dan hun tuintje. Ik snap best dat de leiding probeert een of andere constructie te bedenken om het schip drijvende te houden, maar er is ook nog zoiets als integriteit naar je werknemers. Pfff, ik zou ook hé-le-maal ontploffen. Dit is dus een van de redenen waarom ik nevernooitniet meer in loondienst ga, maar zelfstandig blijf. Ik heb er het karakter niet voor ;o) Veel minder geld, maar zoveel meer vrijheid.

  Vergeet je niet van je weekend te genieten?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Getsie wat een situatie zeg!
  Ik vraag me dan altijd af hoe een werkgever zijn personeel nog hoopt te motiveren...
  Sterkte met deze situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, volgens mij mag dat niet zomaar. Wat vervelend dat het lijkt alsof jij de enige bent die er last van heeft.

  Wat Greetje zegt: Ga lekker genieten van het weekend!
  -x-

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails