maandag 2 februari 2015

Imbolc

Imbolc is het feest van de belofte van de lente, het feest van het prille begin. Een betekenis van Imbolc is 'in de buik', daar waar het leven begint.
Nu de dagen weer zichtbaar lengen, begint ook de natuur weer voorzichtig op te leven, boomknoppen worden dikker en sneeuwklokjes piepen boven de aarde uit.

Met het lengen van de dagen worden wij ook weer actiever. Het is de tijd om ons te focussen op de mogelijkheden van de toekomst, tijd om plannen om te zetten in daden.
Net zoals het tijd is om de akkers te bewerken om straks te kunnen zaaien.

Een andere betekenis voor Imbolc is 'ooimelk'. Rond deze tijd gaan de schapen lammeren en melk geven om hun jongen te kunnen voeden.

Dit is ook het feest van Bridget, zij is hoedster en beschermster van vuur en kennis, Zij is de genezeres, beschermster en patrones van de creative inspiratie.
Met Imbolc wordt zij geëerd in haar aspect van jonkvrouw, maar is dan een zwangere jonkvrouw, zwanger van het jonge zaad van de zon. In deze hoedanigheid is Bridget godin van het vuur en de vruchtbaarheid.


Het is nu de tijd om het licht dat maandenlang binnen heeft gebrand weer naar buiten te dragen, want dit is het feest om te vieren dat de aarde weer ontwaakt.

Blessed Imbolc

9 opmerkingen:

 1. Interessant, goed om hier bij stil te staan....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat interessant om te lezen. Vier je het nog op een speciale manier?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat interessant om te lezen. Vier je het nog op een speciale manier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groepsvieringen doe ik al een paar jaar niet meer, want soms deed de groepsdynamiek mij meer kwaad dan goed. Ik vier het in stilte, pas de seizoenstafel/altaar aan, de winterspullen maken plaats voor prille lente. Ik sta vooral stil bij wat deze periode met mijzelf doet, ik voel de verschuiving, nadat ik maanden tevreden binnenshuis wilde blijven, word ik nu ongedurig, ik wil naar buiten. Ook sta ik in deze periode stil bij wat ik wil voor dit jaar, welke kant ga ik op en wat zal ik daarvoor moeten doen. En omdat Bridget mij zeer dicht bij het hart ligt en dan vooral de genezeres Bridget, brand ik een kaars, een kaars voor heling, voor ieder die dit nodig heeft.

   Verwijderen
 4. Wat grappig..zoals jij het omschrijft zo voel ik het ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne Imbolc. Dit jaar sta ik er ook bij stil,( met n, vanuit mijn jeugd christelijke achtergrond is het gevoelsmatig wel wat vreemd) het helpt me om dichter bij de seizoenen te staan. Klinkt dat raar??? Niet dat de jaarwiel me vreemd is hoor maar ik vind het nu prettig om het jaarwiel ook wat te volgen uiteraard weer op mijn manier ;0) liefs Angela

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet niet dat Maria Lichtmis (en dit wordt ook vandaag gevierd) een gekerstende versie van Imbolc is. En het jaarwiel brengt je dichter bij de seizoenen, omdat je hiermee de seizoenen volgt en ook welke invloed de seizoenen op jou hebben,
   Fijne Imbolc!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails