maandag 11 november 2013

Puk

Dat is haar bijnaam hier in huis, hoewel twee van haar broers haar meestal Aapie noemen.
De jongste, de kleinste, m'n nakomertje en soms ook m'n zorgkindje, maar ook het meiske dat mij verbazen kan door haar snelle ontwikkeling.


De afgelopen week werd er door een aantal bloggers geblogd over coeliakie en wat dit voor hen en hun gezin betekende.
De vraag van de zesde dag was heeft coeliakie je leven verrijkt?
Nee, dat heeft het zeker niet. Coeliakie is geen verrijking, het heeft het leven uitdagender en soms wat gecompliceerder gemaakt.
Wat ons leven zeker heeft verrijkt was de diagnose coeliakie, omdat toen alle puzzelstukjes op hun plaats vielen en het aller belangrijkste, omdat we toen wisten wat we konden doen.

En miss T? Zij begreep heel snel wat ze wel en vooral wat ze  niet kon eten. Probeer te bedenken hoe het voor haar moet zijn geweest om ineens te kunnen eten en geen buikpijn te hebben. Het heeft een goed jaar geduurd voordat ze echt over haar eet-angst heen was, dat ze ook durfde te eten, dus toegeven aan een honger gevoel. En nu kan ze ons ook echt verbazen met de hoeveelheid die ze kan eten.

Vandaag was ze thuis van school, niet lekker, verkouden, 's nachts slecht geslapen en buikpijn. (gewoon van de griep en niet omdat ze iets fouts had gegeten) Een dagje bankhangen en een nacht goed slapen en alles is weer goed, net zoals bij ieder ander kind.


En ze blijft groeien, haar lichaam maakt een inhaalslag. En ondanks haar groei heeft haar lichaam energie genoeg, zodat ze kan rennen en spelen.
Ook op school heeft ze haar plek gevonden, ze gaat met plezier en omdat ze zich zekerder voelt is ze meer gaan ondernemen.

En met het beginnen van het Sinterklaasjournaal vandaag, begint voor ons weer een 'uitdagende' periode, met een stuiterende kleuter en een mama, die steeds glutenvrije kruidnoten moet meenemen (voor het geval dat we straks weer ergens een piet tegen komen).
Dus nee, coeliakie is geen verrijking, maar er valt wel goed mee te leven.

6 opmerkingen:

 1. Het is niet niks, hoor, coeliakie! Petje af voor jou en haar!
  Junior was allergisch voor koemelk als baby, een groot drama met eten hier nog steeds. Ik ben superblij dat ie er overheen is gegroeid... Alleen toevallig vandaag moeten prikken voor ... pinda-allergie.... BAAL! Hopen dat ze niks vinden :( Het is al zo'n lastige eter en als ie dan ook nog bang moet zijn voor sommige dingen..... zo sneu!!
  In de NRC stond afgelopen weekend een groot artikel over de mensen die zichzelf allemaal glutenintollerantie aanpraten onder invloed van de trend van het nieuwe paleo-eten. Ze mankeren helemaal niks, maar de voedselindustrie slaat er inmiddels een goed slaatje uit!
  Ik snap zulke mensen niet, je zal maar echt niet ertegen kunnen, piep je wel anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn te zien dat je kleine meid zo opbloeit! Maar ook jammer dat dat inhoud dat een boel niet mag. Hier een knul met lactose intolerantie iets makkelijker om mee te leven maar ik begrijp goed de impact die dat heeft op je manier van denken over en met voedsel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed zeg, dat jullie er een positieve draai aan weten te geven, petje af inderdaad!
  Fijn dat er oplossingen zijn...want angst om te eten is natuurlijk best wel erg!
  En ook zielig!! Gelukkig gaat het nu goed, heerlijk, dat ze zoveel energie heeft en goed groeit!
  (en gezellig, zo'n dagje thuis hangen op de bank!! Beterschap!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja pittig om ergens altijd rekening mee te moeten houden, maar ook heel erg fijn dat ze weer kan groeien ontwikkelen en pijnvrij kan zijn en kan eten zonder zorgen. Je mooie kleine meisje Puk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat het nu goed gaat met Puk!
  Een dagje griep is niet zo erg.
  Wij kijken ook naar het Sinterklaasjournaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niets is fijner dag een dagje bij mama thuis op de bank, als je je niet lekker voelt.
  Fijn dat ze weer is opgeknapt!

  Wij bakken ze ook zelf, i.v.m. de pinda allergie van de oudste. Ik had er nog niet aan gedacht om ook
  wat pepernoten mee te nemen voor onderweg. Goed idee!!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails