woensdag 31 oktober 2012

Samhain

Samhain is de donkere tegenhanger van Beltane. De hemelgod Lugh die zichzelf offerde met Lughnasadh, en zijn reis naar de onderwereld begon met Mabon, is met Samhain aangekomen in de onderwereld.
Samhain is het laatste oogstfeest en ook slachtfeest. Het vee werd voor de winter binnengehaald en voor een deel geslacht om de winter door te komen. Het bloed werd over de akkers verspreid om dank te zeggen en een goede oogst voor het volgend jaar te verzekeren. De dood is het centrale thema tijdens Samhain.

Met Samhain lost het oude jaar op, valt uiteen, en daardoor vervagen ook alle grenzen, met inbegrip van die tussen levenden en doden. Daardoor kun je eerder dan gewoonlijk de aanwezigheid ervaren van degenen die vóór ons gestorven maar nog steeds met ons verbonden zijn en over ons waken.


De dood is hier zowel einde als nieuw begin, want sterven houdt een wedergeboorte in. Maar nu is de dood duidelijker waarneembaar dan de nog abstracte wedergeboorte. De akkers liggen braak, het levenssap is in de wortels weggezonken, en de hele natuur is in rust.

Innerlijk is dit ook een periode van rust, van naar binnentreden, van relativeren en van de balans op maken.
Met Samhain laat je achter wat als ballast ervaren wordt. En deze leegte wordt opgevuld met nieuwe plannen voor het komende jaar.
Samhain geeft de mogelijkheid te overdenken, te beslissen en opnieuw te beginnen, maar besef wel dat een nieuw begin nooit zonder offers komt. Weest bewust van wat je wilt offeren, waar je afstand van wilt doen.


Blessed Samhain

6 opmerkingen:

  1. Deze woorden passen zo goed bij wat er hier gebeurd is de afgelopen vijf weken. Ik laat ze mijn dochter lezen, dankjewel!
    Blessed samhain

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Dankjewel lieve San!
    Blessed samhain.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails