dinsdag 30 april 2013

Beltane

Beltane wordt vertaald als 'helder vuur' of Bel fire.
Tijdens Beltane wordt het begin van de zomer gevierd.
In verschillende tradities kun je de strijd tussen licht en donker terugvinden. Daarnaast wordt de heer der chaos, die verantwoordelijk is voor kou en vorst, voor de laatste maal geëerd.

Eén van de voornaamste aspecten die tijdens naar Beltane naar voren komt is vruchtbaarheid en bevruchting.


Voor onze pagan-voorouders was de eerste mei de eerste dag van de zomer, Ze vierden dit al de dag te voren met dans, eten en in sommige gevallen een complete symbolische afdwinging van vruchtbaarheid, in de vorm van het 'woudhuwelijk', dat werd gezien als een seksuele vereniging waarbij de Gehoornde God via de man als medium, de Godin bevruchtte via de vrouw als medium.
Het ritueel werd uitgevoerd als een viering van het leven en de liefde en terwille van vruchtbaarheid en een rijke reproductie, zowel op de akkers, als onder mens en dier.


De vuren van Bel
Het ontsteken van het Belvuur is een aanroeping tot de Zonnegod om zegen en bescherming voor het komende jaar. Dit vuur heeft van oudsher vele helende en zuiverde eigenschappen.
In het verleden werd vee door de smeulende sintels gedreven om ziekten uit te bannen. Zwangere vrouwen sprongen er, bij niet te ver gevordere zwangerschap, overheen om zich van een goede afloop van de bevalling te verzekeren. Reizigers sprongen over het vuur voor een veilige reis. Zieken lieten hun kwaal achter in de vlammen.
Anderen deden misschien gewoon een wens bij het vuur. Stellen konden samen over het vuur springen om bescherming van hun verbinding.

Ontsteek een kaars ter ere van de zon en doe een wens voor jezelf, voor elkaar, voor het leven, voor de liefde.
Blessed Beltane


deels uit Brieven van een Heks - Rae Beth

4 opmerkingen:

 1. Mooi! Vanavond steek ik een kaars aan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blessed Belthane!
  Bij mij vanavond kaarsen, een vuurtje én Mede. :-)
  Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. interessant verhaal! blessed belthane!
  wat een prachtige Magnolia!!!
  liefs, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails