donderdag 2 februari 2012

Imbolc


Elk van de acht jaarfeesten is een viering van een bepaalde fase in de relatie tussen de Godin en de Gehoornde God, Moeder/Vader Natuur, in overeenstemming met het seizoen.
Imbolc heeft met het begin te maken. Het is de dag van Bride. Bride is een van de vele namen van de Godin. Weliswaar gekerstend als de feestdag van St. Bride, was deze dag die van het oudere heidense festival ter eren van Bride, de Drievoudige Godin in haar jonkvrouwenaspect. Het is vroeg in de lente. Ze is een jong meisje; ze staat aan het begin. Net als zij hebben wij allemaal (man of vrouw) onze dromen en maken we plannen, en krijgen we inspiratie voor onze toekomstige verrichtingen. De drie aspecten van de Godin, die van Jonkvrouwe, Moeder en Wijze Oude Vrouw, staan voor bekoring, rijpheid en wijsheid, in overeenstemming met de drie fasen van het vrouwenleven. Dus zal met Imbolc de Godin voor en door ons zingen over een nieuwe betovering door poëzie en liefde. In de lente vindt zowel de geest als het lichaam nieuwe inspiratie. Zodoende is Bride de Godin van de dichtkunst zowel als van de vruchtbaarheid (en van oudsher van de genezing en de smeedkunst).

Met Imbolc spelen ook andere thema's. Dit feest valt in een tijd van reiniging en zuivering, De voorjaarsschoonmaak bereidt onze geest en lichaam nu voor op een wederopstand. Bride de Jonkvrouwe veegt met haar nieuwe bezem de rommel van de winter en de aanwas van vorig jaar weg. Zoals alle jonge mensen is ze belust op nieuwe wegen en ideeën. Net als zij moeten wij ons voorbereiden op en ruimte maken voor iets nieuws. Het is de tijd van nieuwe jeugd en inspiratie.

De jonge God, de Jongeling, benadert Bride met begeerte. Hij maakt haar het hof. Als geliefden (let op de naderende St. Valentijnsdag, in de viering waarvan de oude overtuigingen bewaard zijn gebleven), inspireren ze elkaar naar lichaam en geest. Hun liefde vindt zijn expressie in hun seksuele vereniging. Deze opent de weg voor toekomstige groei en rijke vrucht, en het ontstaan van nieuw leven. Net als de jonge God bezien we onze plannen nu allemaal met de vonk van nieuwe energie; het opbruisen van besluitvaardigheid en dadendrang dat leven schenkt.
In de natuur zien we Bride naderen wanneer Moeder Aarde de eerste lentebloemen doet ontluiken. We zien de God in het jonge, wassende licht van de zon.

(uit 'Brieven van een Heks' van Rae Beth)

Blessed Imbolc.

8 opmerkingen:

 1. Wat heeft Rae dat mooi beschreven, vind je niet. Ik stond eergisteren nog met haar boek in mijn handen, misschien zou ik het weer eens moeten lezen.

  Ik hoop dat je een mooi Imbolc had. Ik vier mijn feestje met de volle maan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik wel vaker stukjes uit Rae Beth's boek. Ze beschrijft het mooi, ingetogen en duidelijk.
   Jij ook een blessed imbolc.

   Verwijderen
 2. jij ook blessed Imbolc! ik vind het altijd een heerlijk punt in het jaar, het nieuwe komt eraan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blessed Imbolc!
  Ik heb er gelijk van genoten, vandaag voor het eerst weer een lekkere wandeling gemaakt na het ziek zijn.
  En het bos ziet er kraakhelder uit, diepgevroren maar het licht is alweer anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie symboliek, wat mij betreft de mooiste, omdat 'ie zo heerlijk 'aards' is. Ik vind de schapenfoto ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi, foto en tekst. Op de vrijescholen verschijnt na Maria Lichtmis (2 februari) Moeder Aarde weer op de seizoenstafel met haar wortelkindjes. Staat ook symbool voor het nieuwe wat weer kan gaan groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoals gezegd hoort de maagdelijke Godin Bridget bij Imbolc. Een van haar belangrijkste symbolen, waar ik me het meest door aangesproken voel, is de zwaan. de afgelopen weken heb ik daarom het landschap doorkruist en verschillende zwanen gevonden en er contact mee gemaakt. Eén van hen at uit mijn hand. Een ontroerend moment. Nu alles dichtgevroren is is ze niet meer te vinden.Hopelijk vertrokken naar warmere oorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog een Blessed Imbolc San!
  Ik heb een erg mooie viering gehad zaterdag, in de sneuw, bij -6. En zondag heb ik een grote schoonmaak gehouden. Nog vol energie van de viering van zaterdag :)

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails