dinsdag 21 juni 2011

Midzomer /Zomerzonnewende / Litha

Dit is de langste dag van het jaar en de nacht ervoor is dus de kortste nacht. Na deze dag zullen de dagen weer korter worden tot aan Yule. Met Litha bereikt alles zijn hoogtepunt, alles om ons heen is groen.


Het is de dag met de meeste zonne-uren, dit geeft de kracht van de zon weer. Met Litha wordt het keerpunt gevierd, hierna neemt de kracht van de zon langzaam af.


Litha is afkomstig uit het oud-germaans en betekend berghelling. Dit zou goed de symbolische berghelling kunnen betekenen die de zon in juni beklimt en in juli afdaalt.
In het plantenrijk gaat groei nu over in rijping. Nu de strijd om het bestaan is gewonnen, wordt de energie nu gebruikt om het voortbestaan van de soort veilig te stellen.


Litha is altijd een vrolijk jaarfeest geweest. Muziek in de vorm van drums met zang en dans waren veel voorkomend.
Midzomervuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging en de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zou behouden om een goede oogst te bieden.


Vuur was tijdens het midzomerfeest heel belangrijk, deze tijd staat immers in het teken van het element vuur.
Zo worden sinds heel vroeger met midzomer vuren ontstoken om de zon te eren . Ook werden kruiden in het vuur gegooid voor geluk en om boze geesten af te weren.
Nog steeds springen mensen tijdens Litha over vuren (of lopen tussen ontstoken kaarsen door) om zichzelf met kracht te vullen en om symbolisch dat gene weg te branden wat niet meer nodig is.

Blessed Litha!

9 opmerkingen:

 1. Blessed Be All! (maar moet de bonen nog zaaien, aai aai ai!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! Jammer alleen dat de zon zich niet zo laat zien. We vieren vrijdag het Sint Jansfeest op school. Altijd een van mijn favoriete feesten. Duim je mee voor zon?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier net van het vuur vandaan en een heerlijke Litha avond gehad.
  Jullie een blessed Litha, dat je wensen en dromen mogen rijpen tot heerlijke vruchten!

  Liefs en bless
  Thess

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook altijd een bijzondere dag! Gisteravond nog wel gewandeld in een mooi en zacht avondzonnetje en nog even bewust van deze dag genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat het zo niet zomers weer is, dat maakt het voor altijd weer net iets minder maar wel genoten van de dag!
  Het blijft een magische dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh ja, vuur...
  we hadden wel de plannen gemaakt, maar die vervaagden in het kijken naar de tennis.... (fout!!)

  mooie post, r... Mooie bloemen ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja! jij ook blessed Litha! een tijd van rijping, van vervulling.
  Met vuur, ook van binnen!

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het was fijn , wij waren samen met anderen in de tuin , een vuur , trommels , mijn klankschaal , lekker he , morgen weer Sint jan , ook zo heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blessed Litha!
  Ik heb lekker mijn vuurpotje meegenomen naar het Westerpark, ben tussen de rietstengels gaan zitten op een open plek, heb vuur gemaakt, heb gemediteerd en heb gekeken hoe de zon onder ging.
  Het was een fijn klein Litharitueeltje waarbij ik alles verbrandde dat ik kwijt wilde en de as daarvan aan het water heb geschonken. Want vuur en water zijn de symbolen van Litha; vuur (de god) en water (de godin). Vroeger schijnt met brandende wielen van een berg het wtaer in gerold te hebben, of er werden brandende pijlen in het water geschoten. Ik heb het maar op deze manier gecombineerd en dat voelde ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails