donderdag 31 oktober 2019

Samhain

Samhain is de donkere tegenhanger van Beltane. 
De God Lugh, die zichzelf offerde met Lammas, en zijn reis naar de onderwereld begon met Mabon. is met Samhain aangekomen in de onderwereld.

Samhain is het laatste oogstfeest en ook slachtfeest. Het vee werd voor de winter binnen gehaald en voor een deel geslacht om de winter door te komen. Het opgevangen bloed werd over de akkers verspreid om dank te zeggen en om een goede oogst voor het volgend jaar te verzekeren.
De dood is het centrale thema van Samhain, niet alleen vanwege de slacht, maar ook omdat deze periode gekenmerkt wordt door mysterie en magie. 
De sluiers tussen de werelden zijn nu dun. Soms zo dun dat we er doorheen kunnen kijken en contact kunnen leggen met onze voorouders en geliefden die overleden zijn. 

We kunnen een kijkje nemen in het verleden maar ook in de toekomst. De dood is hier zowel het einde als een nieuw begin.

Met Samhain laat je achter wat je als ballast ervaart en je vult die leegte met nieuwe plannen voor het komende jaar. Je kunt jezelf de vraag stellen wat je wilt bereiken, wat je met je leven gaat doen in deze nieuwe cyclus. 
Samhain geeft je de mogelijkheid te overdenken, te beslissen en opnieuw te beginnen. 

Besef wel een nieuw begin komt nooit zonder offers. Je moet je dus ook bewust zijn wat je eventueel wilt opofferen, waar je afstand van wilt doen.



Feel me now as the dark crone woman
I am death and transformation
I am ending and regeneration
Queen of the underworld
I stir my cauldron of inspiration
All must travel my dark yonic passage into my womb of rebirth
For in death I give life
Be still in the darkness
and feel my presence
I hold the mystery
of rebirth


Blessed Samhain

(tekst uit 2009, foto's van nu)

4 opmerkingen:

  1. Ik kan wel een paar dingen bedenken wat ik achter wil laten... maar of dat nu helemaal de bedoeling is van jouw verhaal? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I absolutely loved this text Sandra! It was so very topical for me right now, as I'm making & planning to make changes in my life this season. I also loved that you wrote about the history of Samhain, how and why it was celebrated. I find it intrigueing how similar the celebrations around the end of October have been all around Europe and the Middle East; known as 'kekri' in Finland, Samhain had the same purpose and same kind of celebrations you talk about. Hope you're entering the new season with an open heart and full of gratitude!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thank you for your comment. I just read on wikipedia about kekri, never heard of it before. My 'knowledge' comes mostly from celtic and germanic traditions.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen