vrijdag 1 mei 2015

Beltane

beltane wordt vertaald als helder vuur of Bel fire..
Voor onze pagan voorouders was de eerste mei de eerste dag van de zomer.

Een van de voornaamste aspecten die tijdens Beltane naar voren komt is vruchtbaarheid. Dit en bevruchting. Dit is de tijd van de bloesems en van de pasgeboren dieren,

Onze voorouders vierden Beltane met dans en eten en in sommige gevallen met een complete symbolische afdwinging van vruchtbaarheid, in de vorm van een woudhuwelijk. Dat werd gezien als een seksuele vereniging waarbij de Gehoornde God via de man als medium de Godin bevruchtte via de vrouw als medium.
Het ritueel werd uitgevoerd als een viering van het leven en de liefde en terwille van vruchtbaarheid en een rijke reproductie, zowel op de akkers als onder mens en dier.


Het ontsteken van het Belvuur is een aanroeping tot de Zonnegod om zegen en bescherming voor het komende jaar. Dit vuur heeft van oudsher helende en zuiverende eigenschappen. Het vee werd door de smeulende sintels gedreven omzielten uit te bannen. Zwangere vrouwen sprongen (bij een niet te ver gevorderde zwangerschap) overheen om zich van een goede afloop van de bevalling te verzekeren. Reizigers sprongen over het vuur voor een veilige reis. Zieken lieten hun kwaal achter in de vlammen. Anderen deden misschien gewoon een wens bij het vuur. En stellen konden samen over het vuur springen om bescherming van hun verbintenis.


De windstreek die hoort bij Beltane, is het zuid-oosten. Dit jaarfeest ligt tussen Ostara (oosten) en Litha (zuiden).
Dit geeft ook aan dat deze periode in teken staat van twee elementen; lucht en vuur.
Lucht in de frisse wind, die overal door heen waait, waardoor je overal nieuwe ideeën kunt opdoen samen met het Vuur van de inspiratie. Het verwarmende vuur, waardoor je actiever en energieker wordt. Het vuur dat de bevlogenheid geeft om ideeën uit te voeren en wat ons letterlijk opwarmt, waardoor al het leven ontluikt en bloesemt.


Vier met ons Beltane.
Vier het leven, vier de liefde.
Blessed Beltane!

3 opmerkingen:

  1. Dankjewel, mooi wat je schrijft! Blessed Bletane!
    Voor ons is 1 mei toch echt de dag dat onze Beer 1,5 wordt, over een paar jaar niet meer belangrijk maar nu nog even een kleine mijlpaal. En de dag van voorbereidingen voor de dubbele verjaardag van morgen...... druk dus!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails