woensdag 2 juli 2014

rust, reinheid en regelmaat

Zuster Kliefje schreef een stuk over regelmaat of eigenlijk het tijdelijk ontbreken er van in haar leven. Ik reageerde hier op dat ik zelf ook iemand van Regelmaat ben.
Daar heb ik de laatste dagen nogal over lopen denken, want eerlijk gezegd ben ik heel erg van Rust en Regelmaat.
Altijd geweest.
In iedere situatie ga ik op zoek naar Harmonie en Stabiliteit, deze twee wooorden zijn belangrijk voor mij, eigenlijk een kenmerk van mij.

Regelmaat en routine zorgen er voor dat ik veel dagelijkse klusjes min of meer op de automatische piloot kan doen, dan kosten ze mij geen energie, zodat ik energie overhoud voor de dingen die belangrijk zijn (gezin ).

Van maandag tot en met vrijdag sta ik iedere ochtend om half 7 op, ik ga naar beneden en geef eerst de katten eten.


Dan zorg ik ervoor dat de overblijftrommel (die staat in de koelkast, brood maak ik 's avonds al klaar) van Tarja in haar tas gaat, samen met bekers drinken en een 10-uurtje.
Ik zet voor haar nog even wat ontbijtspul klaar
en heb dan even tijd voor mezelf; 
soms doe ik dan een korte yoga oefening,
soms bekijk ik mail/instagram/blog op m'n mobiel.
Maar dit in rust en stilte.
Als ik eenmaal in de badkamer ben geweest en m'n lenzen in heb, zie ik scherp en ben ik wakker genoeg om de dag te beginnen.

Ook mijn werk is veel routine. Ik doe dit werk eigenlijk al sinds ik de middelbare school verliet, wel om de zo veel jaar bij een andere werkgever (en ik ben er ook jaren tussenuit geweest als thuisblijfmoeder), maar boeken van inkoopfacturen, uitdraaien van verkoopfacturen, het boeken en controleren van kas- en bank mutaties zijn in principe altijd hetzelfde.
Het is niet uitdagend, het is voorspelbaar, ik weet wat ik kan verwachten, wat men van mij verwacht en daar voel ik mij gelukkig bij.
Op deze manier kost het me niet al mijn energie en heb ik als ik thuis kom energie om lekker te koken,  bezig te zijn met mijn gezin en nog een gezellige vrouw voor mijn lief te zijn. (en dat kan ook lekker samen bankhangen zijn)

Nog meer routine?
Ja hoor, het weekmenu!
Al zeker 4 jaar lang, schrijf ik iedere zondagavond een menu voor de komende vijf dagen.
Naar aanleiding van dit menu worden de boodschappen gedaan en er moet veel gebeuren wil ik van het weekmenu afwijken... 
Dus ja, ik weet iedere morgen al wat ik 's avonds zal gaan koken.
Voorspelbaar? Ja
Saai? Misschien
Maar vooral heerlijk Rustig.


Kort samengevat, ik ben dus saai en voorspelbaar.
(maar ook redelijk relaxt)

9 opmerkingen:

 1. Het voornaamste is dat jij je hier heel goed bij voelt en je gezin ook. En dat het zo goed werkt bij jou.
  Ik ben ook erg voor rust en regelmaat, maar door de vele onverwachte dingen in ons gezin (het is dan ook een zeer groot gezin)loopt het hier vaak helemaal niet zo. Dat vind ik zelf soms redelijk lastig en ik zou het echt liever anders willen.
  Dat weekmenu: dat kan ik nog halen.
  Maar enkel wanneer het gewoon school is lukt het me om enige regelmaat te hebben.
  Op vakantiedagen zoals vandaag ren ik al te vaak mezelf voorbij.
  Het is een beetje mijn streven om net zo een voorspelbaar ritme te volgen zoals jij , maar ik denk niet dat het me elke dag zou lukken al zou ik al blij zijn met de helft van de tijd zo.

  Groetjes

  Je naamgenoot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk...die rust, regelmaat en reinheid. Ik ben het tegenovergestelde...nou ja de laatste tijd doe ik heel veel om vooral de rust te vinden en dus probeer ik regelmaat in te brengen...de reinheid lukt wel.
  Ik ben en word snel druk in mijn hoofd en dat kost me heel veel energie...maar ik/we zijn op de goede weg...door simpeler te leven met ons huis/thuis als middelpunt kont de rust en de regelmaat ook dichterbij!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk zeg zoveel regelmaat. Ik zou willen dat het in mij zat ;-) Ik begin altijd heel enthousiast maar ik word altijd zo afgeleid door andere dingen dat ik merk dat ik vaak "los"ga. sinds ik thuis ben gaat het beter merk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt echt goed! Door mijn onregelmatige werk, heb ik daaromheen juist ook behoefte aan regelmatigheden, kwa weekmenu, en idd elke morgen lekker vroeg op, terwijl ik zo van uitslapen hou, maar ik hou nog meer van niet haasten en jagen, dus vroeg op en in rust je ding kunnen doen. Dan kost het minder energie idd en hou ik er een goed gevoel bij. Soms wilde ik maar dat ik dit echt veel eerder in mijn leven had bedacht/geweten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewoon geweldig dus dat je precies doet wat bij jou "hoort"!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms is het fijn, regelmaat, zeker met kinderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, je bent nóg erger dan ik :)))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik houd ook wel van plannen en duidelijkheid.. Geeft toch rust in je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails