zaterdag 3 mei 2014

Celiac Awareness Month





is te lezen dat de maand mei 'celiac awareness month' is.

We weten nu al bijna twee jaar dat Tarja coeliakie heeft en al bijna twee jaar volgt zij een glutenvrij dieet.
Deze maand wil ik geregeld foto's posten van wat Tarja kan en mag eten.

Vanochtend vroeg ze om een verrassingsontbijt; dit is dat ik allemaal kleine hapjes maak en die op een dienblad voor haar neerzet.


druifjes, cracker met jam en stukjes brood met jam, bakje met honing-crunchies met sojamelk en een bekertje drinkyoghurt.

Ons avondeten.
's avonds eten wij bijna altijd gezamelijk glutenvrij.


Een ovenschotel van gehakt met ui, courgette, paprika en mais afgedekt met naturel nacho's en geraspte kaas.
Met een ijsbergsla met komkommer en tomaat en wat sesamzaadjes.
En hierbij rijst.


En mag ik nu ook één misverstand, waar we regelmatig tegen aanlopen uit de wereld helpen.
Coeliakie is geen voedsel-alergie,
het is een auto-immuun ziekte.
Je kan er niet overheen groeien.

4 opmerkingen:

  1. Is het alweer bijna 2 jaar? Wat gek, voelt veeeeel korter! Ik vroeg me af, hoe zit dat bij jullie met kruisbesmetting? Heb je allerlei nieuw keukenspul? En in hoeverre heeft Tarja er last van als haar brood op dezelfde plank wordt gesneden als een tarwebrood?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik brood van Tarja op dezelfde plank zou snijden, wordt ze ziek, want er blijven altijd resten achter. Het is zo dat het kleinste kruimeltje al reactie geeft. Dus heb ik inderdaad veel spullen dubbel zoals broodplanken, beslagkommen. En de beste aankoop was een tweede broodbakmachine, speciaal voor haar, zodat er geen kans op kruisbesmetting is.

      Verwijderen
  2. Dank je wel voor deze blog. Ik volg je al, maar deze maand nog meer. Wat een heerlijke dingen maak je. Bij mij is het wel een allergie, maar behandeling maakt het al beter. Ik zou voorzichtig weer zo nu en dan een speltcrackertje mogen proberen. Wat hoor je toch veel mensen die zuinig zijn met gluten, of het echt niet mogen...... en wat goed dat er zoveel aandacht voor is.
    En echt coeliakie.....ik had ooit een kind in de klas die zelfs bij het maken van broodhaantjes in de klas thuis moest blijven.
    Is dat bij jullie ook zo?
    Dag, Madelief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tarja zit op een openbareschool, dus palmpaas gaat aan hun voorbij en daar ben ik dan wel blij om, want met kneden en rondstuivend meel in de klas is de kans groot dat ze gluten binnenkrijgt, dus ik denk dat ik haar in zo'n geval ook thuis zou houden.

      Verwijderen