zaterdag 21 december 2013

Yule / Midwinter

De langste nacht, de kortste dag, deze tijd van rust en stilte staat recht tegenover de uitbundigheid van het zonnige Midzomer.
Deze tijd van stilte en weinig (zon)licht is de tijd om rust te nemen en onszelf rust te gunnen, het is de tijd van zelfreflectie.
Met het afnemen van het licht, neemt ook onze activiteit af. We keren naar binnen, zoeken de warmte op van het vuur en branden kaarsen, in plaats van ons te warmen in het zonlicht.


Met Midwinter vieren we de terugkeer van het licht,  vanaf nu zullen de dagen langzaam lengen tot Midzomer. Deze cyclus, deze eeuwige cirkel van het leven is wat we vieren en deze cyclus van geboorte - groei - sterven - wedergeboorte is wat we jaar na jaar volgen, door te leven met de seizoenen.

Het Yulefeest, het feest van de winterzonnewende - de tijd waarin alles op magische wijze wordt herschapen en nieuw gemaakt, de tijd van de geboorte van leven en licht. Tussen Samhain en Yule heeft de Heer van de Nacht geregeerd en ons door het rijk der schaduwen geleid. En de Godin heeft ons als de 'Crone' , de Oude Wijze Vrouw, wijsheid en dromen geschonken. In de kale, ijle landschappen heeft ze ons de bekoring van dit seizoen getoond. Het jaar is met Samhain gestorven, en nadien is de tijd vergeleden in de nevels en schaduwen van de winter. Nu bereiden we onszelf  en ons huis voorop het Yulefeest, op de wedergeboorte.
De metafoor spreekt voor zich. Wanneer wij in onszelf opgesloten zijn,  door de naar binnen gerichte sfeer van het winterseizoen, groeit de innerlijke wereld. De rijkdommen van de fantasie, van astrale werelden en van droomtoestanden, waarin de zaden van de volgende fase te vinden zijn, worden voor ons ontsloten; zij brengen verlichting en herstel.
Dit alles wordt gesymboliseerd door de rijke pracht van de Yuletradities, met alle versieringen.
De kaarsen, de hulst, de mistletoe, de houtblokken voor het kerstvuur en de feestmaaltijden stammen allemaal uit een veel oudere traditie en laten zowel de rijkdom zien van de innerlijke werelden, alsook de weg terug het leven in, het actieve  leven.
Deze dag is de geboortedag van de Zon. De langste nacht van het hele jaar zal voorbijgaan en bij het ochtendgloren, wanneer de Zon opnieuw opkomt, zal het jaar wederom de omslag hebben gemaakt naar langere dagen,
Dit is wat wij vieren, de terugreis van het licht vanuit het diepste duister; en dit betekend de voortgang van het leven, een nieuwe cyclus.
(uit Brieven van een Heks  van Rae Beth )


Vanaf nu richten we onze blik weer op het licht, op de toekomst.
We kijken vooruit, we maken plannen; plannen die misschien in het komend jaar tot bloei zullen komen.

Blessed Yule.
Ik wens iedereen mooie dagen in licht en liefde!

8 opmerkingen:

 1. Een heel mooi Yule. Weer de aarde in, en ik heb er behoefte aan zo voor de geboorte van de kleine man. Nog even tot rust komen voor alles weer gaat groeien en er een nieuwe periode aanbreekt.
  Liefs en fijne dag,
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja mooi
  voeden en omhullen
  voor nieuwe groei
  Maar eerst lekker bij elkaar wegkruipen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw wat mooi, ik weet nog zo weinig van oude gebruiken, zou zo graag nog veel meer over willen weten.
  Fijn dat je dit hebt willen delen in je blog
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ik wens jullie mooie dagen in licht en liefde!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een gezegende tijd wens ik u en de uwen. ;-)

  Blessed be.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig! Wij vieren deze dag/nacht altijd met een feestelijk stukje ijstaart bij kaarslicht. Ik kijk altijd uit naar deze dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie traditie! Ik kijk ook uit naar de dag meestal half januari, dat ik uit werk naar huis ga en zie dat de zon nog niet helemaal onder is, dan weet ik zeker dat de dagen lengen en de lente er aan komt!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails