donderdag 1 augustus 2013

Lammas / Lughnasadh

Het feest van de eerste oogst; de graanoogst.

Lammas is de viering van de levensenergie die de God geschonken heeft en ter ere van al het geschapene dat de Godin voorbrengt.
Dit is de tijd van rust na gedane arbeid. Een tijd om voorraad in te slaan van de overvloed die de zomerzom heeft voortgebracht.
Het is de tijd van verwachting en vervulling, zwaar werk over lange tijd heeft veel dingen in ons laten rijpen. Nu kunnen we oogsten en kijken wat het heeft opgeleverd.


Het jaarfeest Lammas staat tegenover Imbolc, de Godin in haar maagdelijke verschijning tegenover de Moedergodin.
Wat wij met Imbolc hebben gezaaid, mogen wij nu gaan oogsten.
Dit is de tijd van de graangodinnen, Nertus en Ker.  De zwangere moedergodinnen; voedend, koesterend en verzorgend. Zij geven warmte, bescherming en overvloed.
Met Lammas is de zonnegod al aan zijn neerwaartse reis begonnen, de donkere dagen van ijs en vorst tegemoet. Dit feest is ook een duidelijk keerpunt in de levenscyclus van de aarde.


In veel streken op het Noordelijk halfrond is Lammas(Lughnasadh) de tijd van het bessenplukken. Het verzamelen van bosbessen met Lughnasadh is een oud ritueel dat iets over de gehele zomeroogst zegt.
Als er veel bosbessen zijn, zullen de gewassen een rijke oogst geven.


Dit is ook het laatste uitbundige jaarfeest. Na Lammas keren we ons weer langzaam naar binnen. Buitenleven wordt weer binnenleven en in plaats van  zonnewarmte hebben we straks weer de warmte van het vuur.

Nu vieren we de zomer met al haar overvloed, al haar kleuren en geuren,
nu dansen we,
nu zingen we,
nu beminnen we,
nu danken wij de Moeder met heel ons hart voor alle overvloed die Zij schenkt.

Blessed Lammas

(bronnen o.a.: Het Nieuw Groot Heksenboek van Laurie Cabot, Het Groot Handboek voor de Heks van Pamela Ball en Priestess of Avalon, Priestess of the Goddess van Kathy Jones)

1 opmerking:

  1. Wat een mooie blog.... dankjewel! En die bosbessen.... daar ga ik eens naar op zoek!
    Hannah

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails