vrijdag 21 september 2012

Mabon

Het is oogsttijd, het moment van het opmaken van de balans van winst en verlies. Straks komt de zon ook al in Weegschaal te staan. Afwegen is dus sterk het thema in deze periode, evenals het brengen van dank. Dag en nacht zullen even lang zijn, net zoals bij de lentenachtevening, maar na dit feest krijgt de duisternis de overhand. De dagen worden korter en dat blijft zo tot de winterzonnewende.

Dit is de herfstnachtevening. Het is het Oogstfeest. Het moment van het jaar om feest te vieren en dank te brengen, en ongewenste dingen, het kaf en ander afval, de deur uit te gooien en uit de weg te ruimen. Een tweezijdig feest, zelfs tweesnijdend.

Het universele symbool van de reïncarnatie, de dubbele spiraal, is het speciale symbool voor deze tijd van het jaar. De betekenis van dit symbool is dat een uitademing altijd wordt gevolgd (in evenwicht gehouden) door een inademing, zoals slaap wordt gevolgd door een ontwaken en de dood door een wedergeboorte.
De dubbele spiraal heeft dus een boodschap voor ons terwijl wij voortwentelen naar het dode punt, ofwel de donkerste nacht, de winterzonnewende.

Misschien vraag je je af waar de dubbele spiraal vandaan komt? Spiralen zijn vanaf het stenen tijdperk in vele landen en door alle tijden heen als symbool in gebruik geweest. Ze zijn uitgehakt op staande stenen en in de wanden van grafkelders. De dubbele spiraal laat zowel een heengaande als een terugkerende beweging zien, vandaar de wedergeboorte. Interessant is dat het ook de vorm is van het dna. Maar dat kunnen ze in het verleden niet hebben geweten, behalve misschien intuïtief. Het lijkt een aan alle leven ten grondslag liggend patroon te zijn.De Godin is de Vrouwe des Overvloeds. Uit haar kookpot, de Hoorn des Overvloeds, komen alle goede dingen gestroomd, in een overvloed aan zegeningen. De God is de Heer van de Oogst. Hun vereniging draagt rijke vruchten en heeft alle dingen op Aarde voortgebracht.
(uit  Brieven van een Heks van Rae Beth)

Mother day, Father night,
Darkness has now taken over the light.
Days are now shorter still,
As the nights comes forth to do its will.
In this embrace we shall stay,
Until our blessed Ostara day.
Persephone, lady of the underworld.
This darkness is your temple unfurled.
May this rest in darkness be a reprieve.
For what in springtime we can hope to receive.
This bounty from thine lady's breast,
is what I honor with this Mabon fest.


Blessed Mabon!

9 opmerkingen:

 1. Mooi, die dubbele spiraal. Ik moest idd direct aan dna denken. WOnderlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat vertel je dit mooi. Ik ben ook heel erg bezig met voor mijzelf schoon schip maken, wonderlijk hoe we allemaal meegaan in dit natuurlijke ritme hè. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook heel druk met schoon schip maken !!! Blessed mabon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hé hoe vind je Blauwe Ogen? :D Ik vond het een geweldig boek. Love Joanne Harris.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb t nog niet uit, maar ik heb 's ochtends heel veel moeite met opstaan, omdat ik 's avonds te lang in bed lig te lezen. Ik kan 't niet wegleggen, wil weten hoe het afloopt.
   Bedankt voor de tip, want die heb ik van jouw blog.

   Verwijderen
 5. Mooi het verhaal rond de spiraal. Een mooi teken. Voelt als eb en vloed, vind ik ook! Een fijn mabon voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blessed Mabon, Sister!

  Greetje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi, mooi, mooi Sandra. Ook voor jullie een gezegende Mabon!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails