woensdag 20 juni 2012

Litha - Zomerzonnewende

Dit feest wordt traditioneel gevierd op de vooravond van de zomerzonnewende op 21 juli. Dit is de langste dag en de dag er voor is dus de kortste nacht. Na deze dag zullen de dagen weer korter worden tot aan Yule.
Met Litha bereikt de natuur haar hoogtepunt. Aan alle bomen zijn de bladeren volledig uitgelopen, de tuinen staan vol bloemen en op de akkers zijn de gewassen goed aangeslagen.
Het is een tijd om te genieten van wat je hebt.Met Litha wordt het keerpunt gevierd. In de natuur gaat de groei nu over in rijping.

Vuur is altijd al heel belangrijk geweest tijdens het feest van de zomerzonnewende. Zo werden heel vroeger met midzomer vuren ontstoken om de zon te eren. Ook werden kruiden in het vuur gegooid voor geluk en om boze geesten af te weren.
Nog steeds springen mensen tijdens Litha over vuren (of lopen tussen ontstoken kaarsen door) om zichzelf met kracht te vullen en om symbolisch datgene weg te branden wat we niet meer nodig hebben.


Blessed Litha!

7 opmerkingen:

 1. Jij ook een fijn midzomerfeest gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het wel aardig, die zomerfeesten enzo, maar toch jammer dat het zo vroeg in de ochtend al zo licht is.... gaaaaaaaap. (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn verhaal weer. (Bedoel je niet 21 juNi ;-))Fijn zomerfeest en Sint Jan gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps..... dat foutje had ik helemaal niet gezien. Ja natuurlijk bedoel ik 21 juni. Bedankt dat je me er op wees. En jij ook een mooie Sint Jan's viering gewenst!

   Verwijderen
 4. Sint Jan is mijn favoriete jaarfeest, al was het alleen al om de bloemenkransjes.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails