woensdag 21 maart 2012

Ostara / Eostre / Lente-nachtevening

Bij de lente-equinox krijgt het licht de overhand, want hierna zullen de dagen langer zijn dan de nachten. Dus begint er een nieuw levensgetijde.  Het belangrijkste symbool van de lente-nachtevening, ofwel Eostar (Eostre) is het ei, dat de vruchtbaarheid in de natuur symboliseert. Het wijst ons er ook op dat plannen die tijdens de winter op innerlijk niveau werden uitgebroed nu in ons leven in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.
Mogelijk zetten we nu de eerste stappen in de richting van iets waar we alleen nog maar van hebben gedroomd. (Dit krachtig symbool is altijd in de volksherinnering bewaard gebleven, gezien het feit dat paaseieren nog steeds bij iedereen populair zijn).

Eieren, hardgekookt en misschien met beschilderingen versierd, horen nu op het altaar. Zij geven het ontluiken weer van leven uit de duisternis, het opborrelen van ideeën uit diepe innerlijke niveaus. Zij zijn het symbool van de vruchtbare Godin, vol belofte en potentieel leven. Niet voor niets heet dit festival Eostar(Eostre), naar de oude Teutoonse godin Oestre, wier naam verband houdt met ons moderne woord oestrogeen, voor het hormoon dat de ovulatie stimuleert.

Dit is het Feest van het Nieuwe Leven. Nu laten wij dan tenslotte de winter achter ons, samen met alles wat in de winter hoort. De Godin is Lentemaagd, en de God is jong en vurig. Hun vereniging schikt alle leven in de nieuwe orde. Nu is alles anders. Op aarde verschijnen lentebloemen waar de Godin wandelt. En de dieren van bos en veld, de vogels in de lucht maken zich klaar om jongen voort te brengen. Daar is het openbarsten van pit en zaad, het omhoog dringen door de aarde, het groeien van nieuwe loten. Warmte en Vruchtbaarheid.
Dit is het Festival van het Nieuwe Evenwicht terwijl de Zon aan kracht wint.

(uit Brieven van een Heks van Rae Beth)


Happy Ostara !7 opmerkingen:

 1. Prachtig! En wat heerlijk dat de zon ons meteen al zo verwend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En het gaat dit jaar zo mooi met meteen een echte zonnige week!

  Dank je wel en voor jou ook een mooie ostara..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook jij 'happy ostara' En wat een heerlijk weer krijgen we meteen!!!
  Dank je wel voor de uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij ook een fijne Ostara.
  De zon heeft zijn weg inmiddels ook weer terug gevonden en verwarmt ons met zijn nieuwe krachtige stralen. De lente is echt weer helemaal terug! Ik heb vanmiddag heerlijk met een klein jong geitje op schoot gezeten in de kinderboerderij en voelde de lente me echt omringen. Ja, 2012 brengt veel nieuws....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi die betekenis! Op het blog van Rebecca de Haan las ik hier ook al over! Zo leer je nog eens wat!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails