maandag 28 maart 2011

Over eten

Dit was eigenlijk mijn post van gister, maar van het mooie weer genieten vond ik een veel betere optie dan achter de laptop zitten.
Ik kan wel zeggen dat ik hou van koken en ook van eten, ook al heb ik met eten een haat-liefde verhouding. Zo lang het emotioneel goed met me gaat is er niets aan de hand, maar als het mij allemaal te veel wordt, dan verdwijnt mijn eetlust, ik krijg letterlijk geen hap door m'n keel. Dus in de loop van de jaren heeft mijn gewicht geschommeld van een gezond gewicht naar behoorlijk ondergewicht. Gelukkig kan ik wel vertellen dat ik nu al jaren lang hetzelfde gezonde gewicht heb.

Koken doe ik voor mijn plezier en zie het als ontspanning. Ik raak helemaal ontstresst na een werk/haastdag, wanneer ik 's avonds groente sta te snijden en rustig kruid, kook en roer en bak. Dit wil niet zeggen dat ik altijd uren achter de pannen sta, ik ben ook van snel en simpel als ik niet heel ruim in mijn tijd zit.
Eten is voor mij ook een sociaal iets, lekker met z'n allen aan tafel zitten, eten, drinken en kletsen. Denk hierbij aan van die Italiaanse films waarbij de hele familie aan de dis zit met aan het hoofd di mama. Vooral 's zomers lekker in de tuin, dan smaakt alles in mijn beleving net iets lekkerder en als de kids van tafel zijn gegaan om verder te gaan met waar ze voor het eten mee bezig waren, blijf ik nog lekker met mijn lief natafelen soms tot het donker wordt.(of met kaarsjes op tafel, nog veel langer)

En ja, koken doe je met verse spullen. Dus ook hier wordt iedere week de tas gehaald en die is de basis van het weekmenu. Dus ja, daar issie weer, het weekmenu voor week 13.

Zaterdag; (lief naar Groningen, dus alleen met de kids) Penne met groentesaus.
Zondag; (lief duikcursus, dus weer met de kids) Wraps met kip. easypeasy eten.
Maandag; Groene lasagne (recept van bio de janeiro)
Dinsdag; Roerbak van spitskool met rozijnen. Kipstukjes met abrikoos en ananas. Rijst
Woensdag; Hartige taart met bloemkool en erwten (recept Tara Ramsay, Home Made) Minikriel, Salade
Donderdag; Pastinaak met spekreepjes (en misschien ook een handje rozijnen) Gekookte aardappelen. Geruld gehakt met (voorgesneden)groentes
Vrijdag; (oudste kids naar hun vader, dus lief, ik en peutermeisje eten samen) tortellini carbonara

recept uit Home Made van Tara Ramsey
Benodigd;
bloem, om te bestuiven
375 g zelfgemaakt korstdeeg (of zoals ik deeg voor hartigetaart kant en klaar uit de diepvries)
1 bloemkool in roosjes
1 handvol diepvries doperwten, hier gebruik ik een zakje verse erwten, mijn taart heeft dus veel erwt.
100 g ongerookt spek of pancetta in reepjes
1/2 ui gepeld en in plakjes
3 eieren
2,75 dl slagroom ( 250 ml is ook goed)
175 g geraspte kaas
2 eetlepels vers gehakte bieslook (staat in de tuin)
nootmuskaat
zout en peper

-Deeg voor hartigetaart ontdooien en een springvorm hiermee bekleden en vorm voor 30 minuten in de koelkast zetten.
-Oven voorverwarmen op 200 graden
-Het recept wil nu de taartbodem blindbakken voor zo'n 10 á 12 minuten, het deeg mag niet te veel kleuren.
Ik heb dit zelf niet gedaan, ik had even geen peulvruchten als steunvulling en ook dat ging prima.
-Oventemperatuur naar 170 graden
-Bloemkool stomen voor 5 - 7 minuten of gewoon licht koken zoals ik deed.
- Spek uitbakken tot het verkleurt, maar het mag niet knapperig worden. De ui toevoegen en deze zacht laten worden
-Meng in een kom de eieren met de room, kaas, bieslook, nootmuskaat en een flinke slag peper en een snufje zout. Voeg bloemkool, doperwten, spek en ui toe en meng alles goed. Zorg dat de bloemkoolroosjes heel blijven.
-Giet het mengsel in de deegvorm en zet deze voor zo'n 25 á 30 minuten in de oven - het deeg moet goudbruin zijn en de vulling moet nog wat trillen, ze stolt nog na, dus laat de taart 10 minuten staan nadat hij uit de oven komt.
(omdat ik de taartbodem niet heb voorgebakken, heb ik de eerste 10 minuten de oven op 200 graden gehad en deze daarna getemperd tot 170 graden)
Natuurlijk kun je door het spek weg te laten en nog een ui toe te voegen, dit recept ook vleesloos maken.

En wat staat er bij jullie op het menu deze week?

6 opmerkingen:

  1. Hier op het menu: weinig, ben de laat geweest met bestellen bij biobezorger... Morgen een frietje en overmorgen kookt mijn ma. Daarna weer bergen verse biogroentjes :)

    Wat je zegt over eten klinkt bekend. Eet ook alleen in gezelschap, in de jaren dat manlief vaarde heb ik een keer voor mezelf gekookt en dat was pasta met saus uit een pakje.

    Eten is leuk met mensen die je eten lekker opeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Risotto, Andijviestamp & preischotel uit de oven tot zover. Die groentelasagne lijkt me lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het zo knap dat je iedere week zo'n weekmenu maakt. Houd je je er ook helemaal aan? Misschien moet ik het toch maar weer eens proberen. Zo ja, dan zet ik hem op mijn blogje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Reuze handig zo'n weekmenu. Het schiet er hier met al het geklus in huis, een beetje bij in.... Heb trouwens gecheckd of er een afhaalpunt bij mij de buurt is....jammer genoeg niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt allemaal erg lekker!
    Een weekmenu is erg handig, weet je als je thuiskomt van het werk tenminste direct waramee je kunt beginnen. Hier doen we dat ook al jaren.
    Wat wij deze week eten?
    maandag: tuinbonen, dinsdag bloemkool, woensdag rijs met saté, donderdag eten we bij mijn schoonmoeder die jarig is en vrijdag is altijd restjesdag (als er een portie overblijft vriezen we dat in)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. klinkt erg lekker. Ben de laatste tijd veel aan het bakken dus ik denk dat ik die hartige taart maar ns uit probeer zonder vlees dan wel.
    Ik heb elke week een menu behalve deze week want ik ben ziek thuis en heb geen week boodschappen gedaan...maar vanavond eten we lekker rode bietjes met aardappels ouderwets aangemaakt met uitjes enzo.

    BeantwoordenVerwijderen