donderdag 21 oktober 2010

van een prijs en hekserij


bij mevrouw Williams viel ik in de prijzen. En ik vond het heel leuk te lezen dat zij mijn hekserij-liefde deelt, dus in plaats van een aantal (interessante?) dingen over mezelf te vertellen, vertel ik iets over hekserij, wat voor mij een leefwijze is.

Het is bijna Samhain, bij de meesten bekend als Halloween, een feest van griezelen en pompoenen.
De jaarcyclus begint met Samhain, het nieuwjaarsfeest. Het feest kondigt een nieuwe cyclus en de winter aan. Samhain is een Iers woord en betekent "einde van de zomer". Het feest valt ieder jaar op de dag van volle maan nadat de zon in het sterrenbeeld schorpioen staat. Deze maan het "de Klif"en valt dit jaar op zaterdag 23 oktober.
21-10-2010-bijna volle maan
Op vrijdag 22 oktober is het oudjaar. Op deze dag blik je terug op het afgelopen jaar en neem je afscheid van de goede en minder goede momenten. Zaterdag 23 oktober is het volle maan, deze dag ligt tussen oud en nieuw. De sluiers tussen de werelden zijn dan dunner dan anders en hierdoor is het gemakkelijk om contact te leggen met overleden dierbaren. Hiervoor worden ze voor het avondmaal uitgenodigd. 's Avonds wordt de tafel feestelijk gedekt met een extra bord voor de overledene.
Zondag 24 oktober is de eerste dag van het nieuwe jaar. Er is een legende die zegt dat de eerste persoon die jij op die dag ontmoet, een symbolische boodschap heeft voor jou over jouw levensthema in het komend jaar.
(als je de kalender aanhoudt valt Samhain op 31 oktober, net als halloween, wat een verbastering van All hallows Eve, Allerzielen is)


De pompoen is een symbool van Samhain, feest van oud en nieuw, van leven en dood.
het uithollen van de pompoen en er een gezicht in snijden, zodat de pompoen een beetje lijkt op een schedel, het oude. En dan het vruchtvlees en de zaden, het nieuwe begin.
                           Pompoenbrood
2 kopjes pompoenvlees
1 kopje gesmolten boter
3/4 kop water
2 theelepels bakpoeder
1 kopje rozijnen
4 eieren
3 2/3 kop bloem
2 1/4 kop suiker
1 1/2 eetlepel zout
1 theelepel nootmuskaat
2 theelepels kaneel
1 kop walnoten fijngehakt
Roer pompoen, boter, water en eieren goed door elkaar. Voeg bloem, suiker, zout, nootmuskaat, kaneel en bakpoeder toe. Daarna de rozijn en de noten. Vorm hiervan een brood en doe dit in een ingevette en met bloem bestoven vorm. Bak een uur op 175 graden tot de bovenkant bruin is.

Samhain gedicht (uit brieven van een heks van Rae Beth)
Het jaar draagt nu geen vruchten meer
Het leven is weggeëbd in de kille aarde
het klopt niet meer en duisternis
dringt op, in heel de natuur.
Nu wendt de wijze zich met plant en dier en al het leven
naar binnen, waar het zaad nog sluimert,
want de dood is een begin.
In deze tijd ben ik één met hen die niet meer zijn
en de nog niet geborenen.

Dus met Samhain gaan we de tijd van de winter in, de tijd van stilte, de natuur en ook wijzelf trekken ons terug om straks met Yule de terugkeer van het licht te kunnen vieren.
(bronvermelding; zie mijn boekenkast en de Modron Vrouwenagenda)

8 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven :)

  Als je de herfst ziet als een rustpauze voor de natuur en beseft dat de vallende blaadje en stervende plantjes slechts voedsel is het opeens prachtig.

  Leuk dat brood trouwens. Hier in het durp verkoopt iemand pompoenen. Misschien morgen eens uitproberen!

  Zie dat jij ook boeken van Laurie Cabot hebt staan. Fijne boekjes zijn dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een mooie tijd om oude dingen af te sluiten en met iets nieuws te beginnen. Om te divineren en een kijkje te nemen in de toekomst.
  Ponpoenen uithollen heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, maar ponpoensoep is wel héél lekker dus het is wel een idee. Voor alles is een eerste keer. Past weer helemaal bij het thema ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig he, ik kook altijd special voor deze avond, ik heb een prachtige wicca kookboek met allerlei leuke gebruiken erin. Favoriet bij de kinderen is de puree met het verstopte muntje. We doen ook altijd de vuurkorf aan en ze mogen 1 wens opschrijven en in het vuur gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi stukje! Ik leer veel van je.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ carolien; ga gerust je gang, ik heb m immers zelf ook geleend.

  @ annemiek; dank je. En ik leer van jou weer veel over antroposofie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind hekserij fascinerend! Op het Moederfront staan twee interviews met moeders die heksen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails