zondag 30 mei 2010

woorden

Zij was een week zo stil mogelijk en liet ons mee kijken..... in stilte. Dit deed mij realiseren hoe vaak we proberen iets met woorden te omvatten, terwijl we misschien beter in stilte hadden kunnen genieten van het moment. Niet alles proberen te verklaren, maar accepteren en ervaren dat iets is zoals het op je afkomt en op je pad komt. Nadenken voor je wat zegt en je eerst afvragen of het wel nodig is om woorden te gebruiken. Kijken hoe je je woorden gebruikt om je woorden in overeenstemming te brengen met je acties en met je lichaamstaal.

Maar dit deed me ook realiseren hoe belangrijk woorden zijn. Ik kijk naar m'n peuterdochter, die nu leert praten. Hoe ze een woord proeft, het herhaalt en het gebruikt, hoe zij zich langzamerhand taal eigen maakt. Ik zie het bij m'n pubers, die zich met woorden willen onderscheiden, ze zetten zich af door middel van woorden, ze gebruiken hun eigen taal om hun eigen identiteit te vinden.
Ook zie ik op m'n werk hoe moeilijk het is als je de taal niet beheerst om te begrijpen en om begrepen te worden.

Eigenlijk staan ze recht tegenover elkaar.. woorden... en ... stilte. Ik hou van allebei, maar ik moet wel zorgen dat ze voor mij in evenwicht blijven, wanneer gebruik ik woorden en wanneer zoek ik de stilte in mezelf.......

6 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven Sandra! En ja, je hebt gelijk. Stilte is heerlijk, ik probeer ook elke dag wel even een moment echt stil en in stilte te zijn. Maar woorden zijn ook belangrijk. Woorden geven dingen betekenis. En je kunt met woorden ook zulke mooie dingen zeggen.

  Mooie foto ook trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. deze roos staat op ons kastje, gekregen van de vriendin van Jasper voor moederdag. Zij zei het met een bloem!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. MOOI!
  Een stilte tussen woorden, kan heel veel zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou van stilte, op mijn day zero lijstje staat dan ook minimaal twee dagen en een nacht in afzondering doorbrengen. Volgens mij moet ik dat aan niemand vertellen als ik het ga doen, want ik word overstelpt met bezoek de laatste tijd. Maar ze helpen allemaal wel lekker mee, met klussen.

  Die roos is wonderschoon.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stilte is prachtig en heel waardevol. De kracht van onuitgesproken woorden is soms groter dan die van gesproken woorden. Aan de andere kant woorden zijn een manier om je te uiten, er komt een wereld achter vandaan tevoorschijn waardoo je jezelf opent naar een ander.
  Stilte heb ik nodig voor mijzelf. Woroden voor het contact met anderen (maar ook niet altijd), snap je me nog?

  Mooi wat je schreef, over Lisa en ook over je kleine dochter die begint met praten. Prachtige leeftijd.
  Leuk dat je ook meeleest bij Lisa, prachtig blog heeft ze hè?

  Fijne dag, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn dochter zegt sommige letters nog niet goed, ik ben dus vaak wat woordjes aan het oefenen.
  Maar gisteren zei ze tegen mij "Ik heb nu genoeg gepraat".
  Ach ja, soms si stilte ook heerlijk.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails