maandag 17 mei 2010

uit ritme

Een kind heeft behoefte aan ritme, aan regelmaat.

"In elk gezin komen door de dag heen wel een aantal vaste punten voor, zoals opstaan, aankleden en eten. Hoe voorspelbaarder het dagverloop voor een peuter is, des te meer houvast en veiligheid hem geboden wordt. Door de steeds terugkerende zaken als eten, slapen en gewoonten in het huishouden, kan de peuter langzamerhandbegrip krijgen voor tijd, voor dingen die samenhangen. Anders gezegd: het kind kan het leven leren kennen en begrijpen" bron Groeiwijzer van een tot vier jaar, Paulien Bom en Machteld Huber

En eerlijk gezegd houdt deze mama ook van ritme en regelmaat, het geeft mij rust. Alleen vandaag waren we uit ritme, onze wekelijkse regelmaat klopte niet. Iedere maandag ben ik vrij, dan doen we boodschappen, ruimen op in huis, spelen, lezen en alles rustig in ons ritme en niet volgens de klok. Maar vandaag moesten we opschieten, op de tijd letten en vandaag moest ik 's morgens Tarja naar het kdv brengen. Nu was dit voor een goed doel, want er werden foto's gemaakt van alle kindjes. Toch vond ik het maar niks om op m'n vrije dag pukje te moeten wegbrengen, ook al was het maar voor twee uurtjes. Stond ik om 9 uur al in de supermarkt een kar vol te laden, en binnen een half uur stond alles alweer thuis in de voorraadkast.
En met een lekker zonnetje heb ik m'n fiets gepakt en ben naar het kdv gefietst om Tarja weer op te halen, en dat is iets wat ik op werkdagen echt niet doe (te ver, te weinig tijd, te moe), maar daar had ik nu wel alle tijd voor. Puk vond het geweldig, maar was door het ochtendje al zo moe geworden, dat ze bijna thuis, in slaap viel voorop de fiets.


Na de middagslaap genoeg tijd om te spelen. En met de wasmand kan je heel veel doen.

gewoon mooi, de pioenroos bloeit.En hoe gaat dat bij jullie? Hebben jullie ook een vaste routine/regelmaat of juist niet?

9 opmerkingen:

 1. Ja, hier ook de boekjes van Bom & Huber en inderdaad ook zoveel mogelijk regelmaat. En ook rust. Ik wil ook dat zowel Kobe als Moos hun slaapjes zoveel mogelijk in hun eigen bed doen. Dat beperkt je bewegingsvrijheid wel behoorlijk, maar dat is tijdelijk... Er komt een dag dat ik weer spontane dingen kan gaan doen. En eigenlijk moet ik ook bekennen dat ik zelf die rust en regelmaat ook wel heel prettig vind ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé leuk jurkje heeft aan!
  Toevallig hebben we die vanmiddag gekocht ;)
  Heel belangrijk, een vast ritme!
  Bij het opstaan, eten, bad, slapen gaan....
  en nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben erg van de 3 r-en :-) En zie bij mijn eigen kinderen en die in de omgeving dat kinderen het daar gewoon het beste op doen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het daar ook het beste op doe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook zo mijn vaste ritme, werkt heerlijk anders wordt het zo chaotisch.
  nu natuurlijk niet, ben nu heerlijk aan het nietsdoen en genieten.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer juist weer een beetje structuur terug te vinden, met alle kinderen het huis uit en zonder baan is dat best moeilijk. Want niets hoeft, je heb heel lang het idee dat de dag nog heel lang duurt en dan is hij opeens voorbij en heb je nog niet gedaan wat je had gewenst. Maar ik ben bezig er verandering in te brengen en zo heb ik vandaag een hele gevulde dag gehad en zelfs meer gedaan dan ik me had voorgenomen.

  Leuk jurkje heeft puk aan.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. :-) het is al gezegd, maar oh wat ene leuk jurkje!!!En ja ook hier is een beetje regelmaat wel de bedoeling, nu werk ik onregelmatig... maar in huis en ook bij den oppas thuis gaan de meeste regelmaatjes gewoon door, met name de dutjes, vaste tijden om te eten enzo...rituelen voor het slapen gaan... dan lijkt alles ook gewoon soepeler te gaan..( jesper juul heeft ook meerdere opvoed boeken geschreven waar dit aan bod komt)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @sillie; ik leerde bij m'n oudste hoe belangrijk regelmaat kan zijn. Hij gedijde heel goed onder een strakke regelmaat, dus iedere dag dezelfde routine/rituelen en alles op dezelfde tijdstippen. En de kindjes die erna kwamen, draaide gewoon in dit ritme mee, wat in de loop der jaren wel wat soepeler werd.

  Jurkje echt hema!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier eigenlijk geen ritme en regelmaat. Het lukt me gewoon niet om dat erin te krijgen, hoe hard ik het ook probeer en wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Ruthy; met Marijn lukt dat gewoon nog niet, hij heeft nog geen vast voedingstijden. maar probeer met Fee Luna een ritme te vinden. Gewoon iets suffigs, van na het ontbijt, btje opruimen, daarna koffie/drinken en boekje lezen, dan boodschappen doen, weer eten, misschien nog even slapen, dan naar buiten of spelletje doen. En ik denk dat wanneer je met Fee Luna een btje een ritme hebt, Marijn hier ook rustiger door wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails