zaterdag 20 juni 2009

Litha

Litha, ook wel zomerzonnewende. De natuur staat in volle bloei op het toppunt van haar vruchtbaarheid, de zon staat nu op zijn hoogtepunt, hierna neemt hij langzaam in kracht af. Met Litha wordt dit keerpunt gevierd, men wacht vanaf nu de oogst af. Het is ook de tijd om naar ons zelf te kijken, hoe staat het met onze plannen en projecten van dit jaar, wat heeft er nog wat extra aandacht nodig, zodat er straks geoogst kan worden, en wat moeten we loslaten in het vuur van Litha, zodat we sterker verder kunnen gaan. Nu gaat groei over in rijping, zodat we met Lammas en Mabon kunnen oogsten.
Het verhaal dat bij Litha hoort is de strijd tussen de Eikkoning en de Hulstkoning, waarbij de Hulstkoning wint. Hij zal heersen tot Yule, waarna zijn heerschappij weer door de Eikkoning overgenomen wordt.
Litha is een vrolijk feest met zang en dans en midzomervuren. Deze vuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging en in de hoop de warmte van de zon vast te kunnen houden om zo een goede oogst te krijgen.

Dit is de tijd van de Vlier, van het Sint Janskruid en de tijd om geneeskrachtige kruiden te oogsten. De Godin die staat voor Litha is Artha, de Berin, zij beschermt, maar niet zonder ook haar eigen grenzen te bewaren en bewaken. Dit is de tijd van kracht, levenkracht, wilskracht en passie.

Ga met me mee naar buiten, ontsteek het vuur in de korf en hef met mij een glas mede, voor Artha, voor bescherming, voor kracht, voor passie.
Blessed Be.

2 opmerkingen:

 1. Blessed be to you sister!

  Op dit moment is jouw blog de enige link naar iets wat vroeger zo'n groot deel van mijn leven in nam.
  Oh, en het feit dat de oudste een paar dagen geleden ineens mijn athame en staf op had geduikeld en er mee aan het spelen was o_0
  Misschien toch allemaal tekenen dat ik die kant van mezelf maar weer eens wat moet voeden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. You know what they say, sister;" once a witch, always a witch"

  Geboorte van een kind, een evenwicht zoeken tussen werk,studie en gezin zijn heel ingrijpend, dus dat het dan wat meer op de achtergrond raakt, kan ik goed begrijpen. Dat je nu begint te denken om de heks-kant van jezelf weer toe te laten, betekend ook dat er nu in je leven weer ruimte voor is.
  Hou je me op de hoogte?

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails